SIVOŇ AMERICKÝ NA CHUTNEY (ČATNÍ) Z ČERVENEJ KAPUSTY

Na Slovensku menej populárna, ale zato veľmi delikátna ryba. Jedná sa o lososovitý typ ryby podobnej pstruhovi. Sivoň americký má jemné a veľmi chutné mäso, ktoré v spojitosti s chutney (čatní) z červenej kapusty je dokonalou delikatesou.

INGREDIENCIE:

  • 100 g červenej kapusty
  • 2 stredne veľké červené cibule
  • 1 sivoň americký
  • 2 pomaranče
  • tymián
  • olivový olej
  • soľ 
  • čierne korenie

POSTUP:

Ako prvé nakrájame na polmesiačiky červenú cibuľu. Na prípravu chutney (čatní) je potrebné nakrájať aj kapustu. Vo väčšej panvici rozpálime olivový olej a pridáme do neho červenú cibuľu, ktorú necháme pomaly karamelizovať. Môžeme ju počas karamelizácie posoliť, čo prispeje ku karamelizácii a výbornej chuti cibule. Keď je cibuľa ako tak skaramelizovaná, čo nám trvalo približne 10 minút, pridáme kapustu a celú zmes zalejeme šťavou z dvoch pomarančov. Pridáme aj zopár vetvičiek tymiánu. Všetko spolu privedieme k varu, prikryjeme pokrievkou a necháme pomaličky ,,bublať,, na menšom plameni. Po asi 10 – 13 minútach keď zostane kapusta mäkšia, pridáme do panvice osoleného a okoreneného sivoňa. Buď ho pridáme vypitvaného vcelku, alebo si pripravíme z neho filety, ktoré tiež budeme pripravovať v panvici spolu s našim chutney. Opäť panvicu prikryjeme a necháme rybu v pare na chutney pripravovať asi 8 – 10 minút (podľa veľkosti ryby). Keď je ryba aj chutney mäkké, všetko dochutíme soľou, čiernym korením a servírujeme.