KORENENÁ PRAŽMA S PEČENOU ZELENINOU A PARADAJKOVOU SALSOU

Pražma je veľmi obľúbená ryba, ktorá má výborne a chutné mäso. Pražma je tak dokonalá ryba, že aj prezentácia jedla vďaka nej je geniálna. Pražma, nielen dobre chutí, ale aj výborne vyzerá. V tomto pokrme chuť pražmy dopĺňa pár korením. Ako prílohu som zvolil pečenú zeleninu a paradajkovú salsu. Tieto prílohy chuť pražmy a korenín ešte vylepšia a spolu vytvoria jeden harmonický a chutný pokrm.

INGREDIENCIE:

  • 2 pražmy
  • 2 ČL mletého kardamónu
  • 1 ČL kurkumy
  • 3 paradajky
  • 1 červenú cibuľu
  • 1 limetku
  • štipka bieleho korenia
  • štipka kajanského korenia
  • olivový olej
  • 1 baklažán
  • 2 červené papriky
  • soľ

POSTUP:

Ako prvé pripravíme baklažán. Baklažán nakrájame na tenké plátky a osolíme. Necháme chvíľu odležať, aby soľ vytiahla vodu z baklažánu. Potom očistíme, opláchneme a osušíme pražmu. Ďalej pripravíme marinádu na rybu. 5 lyžíc olivového oleja zmiešame s koreninami a so soľou. Touto zmesou potrieme pražmy zo všetkých strán a zabalíme do alobalu. Rúru vyhrejeme na 190 °C. Na plech položíme papier na pečenie, na ktorý poukladáme papriky vcelku a pokvapkáme ich olivovým olejom. Takto pripravené papriky vložíme do rúry na 30 – 35 minút. Baklažán utrieme papierovou utierkou, pokvapkáme olivovým olejom a 15 minút pred dokončením papriky ho pridáme k paprike do rúry.  Pražmu vložíme do rúry a pečieme ju 18 – 20 minút. Po uplynutí času, rybu vytiahneme, odbalíme z alobalu a položíme na rozohriatu panvicu, kde ju na troche oleja opečieme z oboch strán, aby mala chrumkavú kožu. Medzitým pripravíme paradajkovú salsu. Cibuľu nakrájame najemno. Paradajky zbavíme vnútornej dužiny, nakrájame na malé kúsky a pridáme k červenej cibuli. Pridáme soľ, trochu olivového oleja, čierne korenie a šťavu z jednej limetky. Všetko premiešame a servírujeme spoločne s rybou a pečenou zeleninou.