Stonkový zeler, cibuľu a paradajky nakrájame na menšie kúsky. Cherry paradajky zatiaľ necháme stranou, nakrájame len klasické veľké paradajky. Cibuľa nemusí byť najemno, nakoľko sa počas varenia rozvarí. Do rozpáleného hrnca pridáme trochu oleja. Ďalej pridáme do hrnca cibuľu so zelerom a chvíľu restujeme. Keď začína byť zelenina zlatistá pridáme najemno nakrájaný cesnak a restujeme ďalej. Po chvíli pridáme tiež nakrájané paradajky. Premiešame, chvíľu orestujeme a podlejeme bielym vínom. Víno necháme prejsť varom, aby sa z neho odparil alkohol. Po odparení alkoholu, pridáme chápadlá kalamára peruánskeho a zalejeme 5 dcl vody. Prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom plameni približne 90 minút, pokiaľ nie sú chápadlá mäkké a zelenina rozvarená. Medzitým pripravíme domáce tagliatelle. Cesto je veľmi jednoduché. 300 g hrubej múky zmiešame s 3 vajcami, pridáme štipku soli a pár kvapiek olivového oleja. Množstvo múky je približné, nakoľko každé vajce má inú veľkosť. Ak je cesto moc suché, pridáme trošku vody, ak je náhodou moc mokré, pridáme trochu múky. Vymiesené cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky na 20 minút odležať. Po uplynutí času, cesto vytiahneme, necháme chvíľu odpočinúť a na pomúčenej doske vyvaľkáme. Tenké cesto zrolujeme a krájame na pásiky o šírke 0,6 – 1 cm. Takto pripravené tagliatelle varíme v osolenej vode pokiaľ nevyplávajú na povrch, približne 4 minúty. Predtým ako dáme cestoviny variť, skontrolujeme kalamára. Ak sú chápadlá mäkké, vytiahneme ich a nakrájame. Omáčku dochutíme, zeleninu pomocou vidličky roztlačíme a necháme zredukovať na plameni do hustejšej konzistencie. Cherry paradajky nakrájame na polovicu a grilujeme v panvici z oboch strán. Jarnú cibuľku nakrájame najemno. Do hustej omáčky pridáme nakrájané chápadla, uvarené cestoviny a premiešame. Na vrch cestovín pridáme ugrilované cherry paradajky a posypeme jarnou cibuľkou.