PEČENÝ PSTRUH (ZLATÝ) S BYLINKOVÝM MASLOM

Pstruha dúhového asi každý pozná. Jeho veľmi príbuzným druhom je pstruh dúhový, ale zlatý. U nás veľmi málo známa ryba, avšak chuťou sa nijako nelíši od pstruha dúhového. Zlatá farba na povrchu je skôr pre výsledný efekt. Spojitosť krehkého a chutného pečeného pstruha s voňavým bylinkovým maslom je priamo úchvatné.

INGREDIENCIE:

  • 1 pstruh
  • 100g masla
  • hrsť byliniek (podľa chuti napr. bazalka , tymián, rozmarín, šalvia,…)
  • kôru z 1 citrónu
  • soľ
  • čierne korenie

POSTUP:

Ako prvé pripravíme bylinkové maslo. Maslo necháme chvíľu odložené mimo chladničku, aby zmäklo. V miske zmiešame nasekané bylinky so zmäknutým maslom. Pre výraznejšiu chuť k rybám doporučujem pridať do masla ešte kôru z jedného citróna. Maslo v poslednej fáze nesmieme ešte zabudnúť osoliť. Výber byliniek je len na Vás. Všetko spolu premiešame, zabalíme do potravinovej fólie a vytvoríme z mäkkého masla valček. Takto pripravené maslo dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí, polovicu masla použijeme na rybu pri pečení a druhú polovicu necháme ešte tuhnúť v chladničke. Vypitvaného a umytého pstruha, osušíme, osolíme, okoreníme a vložíme do pekáča, kde sme predtým pridali pár kvapiek olivového oleja. Dovnútra, aj na povrch pstruha pridáme nakrájané bylinkové maslo a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na približne 15 minút pri teplote 220°C. Pri servírovaní poukladáme zvyšné bylinkové maslo na pstruha a môžeme servírovať, najlepšie s pečivom.